Det här är sjöfartsintyg

Det finns flera olika typer av medicinska intyg som kan skrivas vid olika mottagningar. Ett exempel är ett så kallat sjöfartsintyg, eller intyg enligt STCW Manila. Det är ett intyg för dem som arbetar på sjön som garanterar att det inte finns något som hindrar att de utför den typen av arbete.

Beställ tid för sjöfartsintyg här.

Sjöfartsintyg

En undersökning av hälsan

Enligt reglerna måste den som arbetar på sjön som sjöman ha ett särskilt läkarintyg. Detta läkarintyg kan vara användbart i flera sammanhang. Ett exempel är när man som sjöman ska söka till en del utbildningar eller när man vill gå framåt i karriären och ansöka om att exempelvis bli fartygsbefäl eller maskinbefäl.

För att få ett sjömansintyg går man igenom en undersökning ledd av en läkare. Genom undersökningen kan man se om personen är tillräckligt frisk för att arbeta på sjön eller om det finns något som hindrar som gör att arbetet som sjöman inte passar.

I läkarundersökningen ingår en allmän undersökning av kroppen och personens hälsa, samt även kontroll av sådant som syn och hörsel som är viktigt i arbetet som sjöman. Det kan dock variera lite exakt hur undersökningen ser ut beroende på var sjömannen ska arbeta och vilka krav som finns just där.

När man har gått igenom undersökningen får man två dokument med sig. Det är ett dokument med benämningen Syn- och hörselundersökning och ett som kallas Bedömning av arbetsförmåga. Det är två dokument som sedan måste tas med ombord ute till sjöss.

Inte alla mottagningar ger intyg

Det är inte alla läkarmottagningar som man kan vända sig till för ett sjöfartsintyg utan mottagningen, eller läkaren, måste vara sammankopplad med Transportstyrelsen och deras så kallade sjöläkarwebb. Det är därför bra att se till så att man vänder sig till rätt typ av mottagning för sitt intyg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *